Τσιγαρόχαρτα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΩΝ

Alcoy, Ισπανία

Η ιστορία των Τσιγαρόχαρτων

Η Alcoy είναι μια περιοχή της Ισπανίας όπου πριν από εκατοντάδες χρόνια ιδρύθηκαν οι πρώτες βιοτεχνίες χαρτοπολτού στην Ευρώπη. Ο ποταμός Serpis διασχίζει το Δημοτικό όριο της περιοχής Alcoi.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το φυτό του καπνού (νικοτιανή), όπως το γνωρίζουμε σήμερα, άρχισε να αναπτύσσεται στην Αμερική περίπου στο 6000 π.χ. Πιστεύεται ότι οι ντόπιοι Αμερικανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν καπνό με διάφορους τρόπους (συμπεριλαμβανομένου και του καπνίσματος) μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα. Με την πάροδο του χρόνου, ο καπνός και η χρήση αυτού έγινε πολύ συνηθισμένη στην Αμερική. Υπάρχει ένα σκίτσο καπνίσματος από τους αρχαίους Μάγια από περίπου 1400 χρόνια πριν. Σε αυτό, ένας Μάγια φαίνεται να καπνίζει ένα ρολό φύλλων καπνού δεμένο με ένα λεπτό σχοινί.

ΚΟΛΟΜΒΟΣ

Ο καπνός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους Ευρωπαίους μέσω του Χριστόφορου Κολόμβου. Ο Κολόμβος έλαβε αποξηραμένα φύλλα καπνού ως δώρα όταν κατέφθασε σε αυτό τον τόπο που είναι τώρα η Καραϊβική. Δύο από το πλήρωμά του πιστώνονται με την πρώτη παρατήρηση του καπνίσματος όταν εξερευνούσαν αυτό που είναι τώρα η Κούβα. Οι ντόπιοι τους δίδαξαν πώς να καπνίζουν και ένα από τα μέλη του πληρώματος, ο Rodrigo de Jerez, μετέφερε τη συνήθεια αυτή σπίτι, στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, οι γείτονές του φοβήθηκαν τόσο πολύ βλέποντας τον καπνό να βγαίνει από τη μύτη και το στόμα του που ειδοποίησαν την τοπική Ιερά εξέταση. Ο Jerez φυλακίστηκε για 7 χρόνια (και νομίζατε ότι οι καπνιστές τα περνάνε άσχημα μόνο σήμερα)! Μέχρι τη στιγμή που ο Jerez τελικά απελευθερώθηκε, το κάπνισμα είχε γίνει συνήθεια σε όλη την Ισπανία.

ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ

Η γέννηση του σύγχρονου, τυλιγμένου τσιγάρου συνέβη το 1614 στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Ο βασιλιάς Φίλιππος ΙΙΙ απαίτησε όλο τον καπνό που καλλιεργείται στον ισπανικό νέο κόσμο να αποστέλλεται σε κεντρική τοποθεσία στη Σεβίλλη για να ελέγχει την τιμολόγηση και να αποτρέπει την υπερπροσφορά. Εξαιτίας αυτού, η Σεβίλλη έγινε το παγκόσμιο κέντρο παραγωγής πούρων. Οι ζητιάνοι του δρόμου θα έπαιρναν τα υπολείμματα των χρησιμοποιημένων πούρων, θα τα καθάριζαν και θα τα έστριβαν στην εφημερίδα. Λόγω της έλλειψης καπνού και της επιθυμίας τους να απολαύσουν κάθε σταγόνα, οι ζητιάνοι του δρόμου άρχισαν να κρατούν τον καπνό στους πνεύμονές τους (εισπνέοντας). Αυτό έδωσε τη λαβή για να κάνει την πορεία του μέσα από την εργατική τάξη μέχρι η πρακτική να γίνει κοινή σε όλους. Έτσι γεννήθηκε το σύγχρονο τσιγάρο στριμμένο με το χέρι.

Η ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΟΥ

Φυσικά, το να καπνίζεις με εφημερίδα είχε τα δικά του προβλήματα, ειδικά με τις τότε τοξικές μελάνες. Οι Ισπανοί έμποροι άρχισαν να προσφέρουν απλό, μη τυπωμένο χαρτί για το σκοπό αυτό. Ένα μικρό εργοστάσιο στην Alcoy που έκανε εξειδικευμένα χαρτιά συσκευασίας προσέφερε το πρώτο χαρτί που σχεδιάστηκε ειδικά για το στρίψιμο των τσιγάρων. Αυτό το χαρτί βελτιώθηκε αργότερα και ένα επιπλέον εργοστάσιο στην Alcoy άνοιξε για να το ανταγωνιστεί. Με την πάροδο του χρόνου άνοιξαν πρόσθετα εργοστάσια τσιγαρόχαρτου κοντά στη Βαρκελώνη, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τελικά υπήρχαν πολλά εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη. Στην περιοχή Alcoy, εξακολουθεί να υπάρχει ένα εργοστάσιο τσιγαρόχαρτου, το οποίο μπορεί πραγματικά να συνδέσει τις ρίζες του πίσω στα πρώτα εργοστάσια χαρτιού για στρίψιμο. Αυτό το εργοστάσιο στην Alcoy παράγει πολλά δημοφιλή αριστοτεχνικά τσιγαρόχαρτα μέχρι σήμερα. Μάρκες όπως οι RAW, Elements, Juicy Jay’s & DLX κατασκευάζονται εκεί χρησιμοποιώντας διαδικασίες που χρονολογούνται από την προέλευση αυτού του εργοστασίου. Μερικοί από τους τεχνίτες σε αυτό το εργοστάσιο φτιάχνουν τσιγαρόχαρτα για γενιές ολόκληρες.