Τσιγαρόχαρτα

ΜΕΓΕΘΗ ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΩΝ

ΑΡΧΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

 

Μεγέθη Τσιγαρόχαρτων

Στην Ισπανία, το μέγεθος που αναπτύχθηκε με βάση την προτίμηση των καταναλωτών ήταν περίπου 78 χιλιοστά μήκος από 44 χιλιοστά ύψος. Αρχικά, αυτό ήταν το μέγεθος που κυριάρχησε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, ο βασιλιάς Τζέιμς Α και οι μεταγενέστεροι διάδοχοί του θέσπισαν δυσβάσταχτους φόρους καπνού. Αυτό οδήγησε τη βρετανική αγορά να κινηθεί σε μικρότερο μέγεθος που κρατούσε περίπου 25% λιγότερο καπνό. Αυτό το νέο μικρό μέγεθος ήταν περίπου 70mm μακρύ από 38mm υψηλό.

Καθώς η Βρετανική Αυτοκρατορία μεγάλωσε, το ίδιο έκανε και ο πολλαπλασιασμός αυτού του μικρότερου βρετανικού μεγέθους τσιγαρόχαρτου. Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα στις περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας, το #1 μέγεθος πώλησης είναι αυτό το μικρό χαρτί 70mm. Αυτό το χαρτί έγινε γνωστό ως “μικρό μέγεθος” ή “μικρό μονό”.

Το αρχικό ισπανικό χαρτί 78 χιλιοστών έγινε γνωστό ως” ισπανικό μέγεθος”, εκτός από το ότι οι Βρετανοί το ανέφεραν ως ένα και ένα τέταρτο, σε σχέση με το πώς κατέχει περίπου 25% περισσότερο καπνό από ένα βρετανικό χαρτί τυποποιημένου μεγέθους.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

Σε ένα αστραπιαίο φλας προς τα εμπρός περίπου 100 χρόνων και η βιομηχανική επανάσταση επέτρεψε τη μαζική παραγωγή μηχανοποιημένων τσιγάρων. Αρχικά, τα περισσότερα τσιγάρα είχαν μήκος 70mm ή 78mm χωρίς φίλτρο.

Ωστόσο, στη δεκαετία του 1950 τα τσιγάρα με φίλτρο άρχισαν να γίνονται γνωστά. Οι καταναλωτές ανησυχούσαν ότι με την αγορά ενός τσιγάρου με φίλτρο έπαιρναν λιγότερο καπνό καθώς το φίλτρο ανέλαβε μέρος του χώρου του τσιγάρου που ήταν γεμάτος με καπνό. Έτσι, οι μεγάλες εταιρείες καπνού ανταποκρίθηκαν σε αυτό αυξάνοντας το μήκος των τσιγάρων για να φιλοξενήσουν το φίλτρο. Το μέγεθος του τσιγάρου αυξήθηκε από 70mm ή 78mm σε νέο μέγεθος των 84mm. Αυτό το νέο μέγεθος έγινε γνωστό ως “King Size”, το όνομά του από τον βασιλιά της Αγγλίας που τον είδαν δημόσια να καπνίζει αυτό το νέο τσιγάρο.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών τα μικρότερα τσιγάρα είδαν το μερίδιο αγοράς τους να συρρικνώνεται δραματικά μέχρι να αντικατασταθούν όλα από το νέο 84mm “King Size.” Ωστόσο, τα εργοστάσια του τσιγαρόχαρου έχασαν την ευκαιρία να αλλάξουν τα μεγέθη τους ώστε να ταιριάζουν σε αυτή τη νέα προτίμηση των καταναλωτών και συνέχισαν να παράγουν τα μεγέθη που κληρονομήσαν από τις γενεές του παρελθόντος.

Τα δεδομένα άλλαξαν το 2009, όταν η HBI παρήγαγε τελικά χαρτιά τσιγάρων 84mm με την κυκλοφορία του DLX® brand 84 όπως ονομάζονται. ‘Όπως λοιπόν φαίνεται, οι εταιρείες των τσιγαρόχαρτων είναι δραματικά πίσω από την εποχή, αυτό είναι κοινό μεταξύ των εργοστασίων τσιγαρόχαρτων, καθώς οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν να μην αλλάζουν με τον ρυθμό της εποχής. Ωστόσο, αυτό το είδος στάσης «δεινοσαύρων» έχει αλλάξει πρόσφατα καθώς έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια νέες και βελτιωμένες μορφές τσιγαρόχαρτων. Μεταξύ αυτών είναι φυσικά αλεύκαντα και μη επεξεργασμένα χαρτιά (π.χ. RAW), εξαιρετικά λεπτά χαρτιά ρυζιού (π.χ. ELEMENTS) και επιπλέον χαρτιά αργής καύσης (π. χ. DLX).

Η επόμενη παλαιότερη σημαντική καινοτομία του κυλιόμενου χαρτιού ήταν η εφεύρεση των παρεμβαλλόμενων τσιγαρόχαρτων που ξεκίνησε πριν από 119 χρόνια στην παγκόσμια έκθεση του 1900 και οδήγησε στη δημιουργία της μάρκας Zig Zag® . Το Zig Zag® σημαίνει πώς τα χαρτιά παρεμβάλλονται σε μορφή ζιγκ-ζαγκ.

“KING SIZE” ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΑ (ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΜΕ)

Τώρα θα θέλαμε να απευθυνθούμε στα λεγόμενα “King Size τσιγαρόχαρτα”, τα οποία είναι στην πραγματικότητα λέγονται λανθασμένα έτσι. Αυτά χρονολογούνται από το 1984, όταν η Rizla® ξεκίνησε τα τσιγαρόχαρτα των 100mm που εξυπηρετούσαν τις γυναίκες που προτιμούσαν το μέγεθος τσιγάρων 100mm.

Ο κόσμος αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε αυτό ως ” Queen Size.” Μια άλλη εταιρεία προσπάθησε να ξεπεράσει τη Rizla® και ξεκίνησε ένα χαρτί 110mm και το ονόμασε “King Size”. Ωστόσο, αυτό είναι μια εσφαλμένη ονομασία. Τα τσιγάρα King Size έχουν μήκος 84mm. Ένα χαρτί 110 χιλιοστών είναι στην πραγματικότητα ένα μεγαλύτερο “Queen Size” και είναι πολύ μεγαλύτερο από το προτιμώμενο τυποποιημένο μέγεθος βασιλιά 84 χιλιοστών. Τα προαναφερθέντα τσιγαρόχαρτα “King Size” είχαν τυπικά μήκος 110mm και ύψος 52mm.

Ωστόσο, η νεότερη μορφή αυτού του “King Size” έχει μήκος 110mm και ύψος 44mm (μερικές φορές ονομάζεται King Size, μερικές φορές ονομάζεται King Size Slim). Αυτό έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή μεγέθη στην Ευρώπη και αυξάνεται ενώ το παλαιότερο King Size μειώνεται. Η διαφορά είναι τα 8mm σε ύψος χαρτιού. Το ύψος 44mm είναι το αρχικό ύψος “ισπανικού μεγέθους” ή 1 ¼ μεγέθους και φαίνεται να είναι το προτιμώμενο ύψος από τους περισσότερους καπνιστές για όλα τα τσιγαρόχαρτα (ανεξάρτητα από το μήκος).

ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΑ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑΚΙ (BOOKLET)

Η προέλευση των τσιγαρόχαρτων σε πακετάκι μπορεί να αποδοθεί σε έναν ιερέα, τον πατέρα Jaime Villanueva Estingo (Jativa, Ισπανία, περιοχή Alcoy 1765). Πριν από την εφεύρεση του πατέρα Villanueva, οι καπνιστές καπνού έκοβαν με κόπο και σπατάλη τμήματα μεγάλων φύλλων χαρτιού για να στρίψουν τα τσιγάρα τους. Επινόησε μια πιο βολική μέθοδο “τακτοποίησης” μικρών φύλλων τσιγαρόχαρτου σε ένα πακετάκι τσέπης και έφερε την ιδέα του στην Alcoy, όπου εκεί παρήχθησαν έκτοτε τα πρώτα πακετάκια τσιγαρόχαρτου. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αποτίνουν φόρο τιμής στον πατέρα Villanueva στο Alcoy μέχρι σήμερα.